Dryad

Erişim adresi : https://datadryad.org/stash

Dryad , araştırma verilerinin, özellikle de bilimsel ve tıbbi yayınların (temel olarak evrimsel, genetik ve ekoloji biyolojisi) temelini oluşturan verilerin uluslararası açık erişimli bir deposudur. Dryad, verileri keşfedilebilir, serbestçe yeniden kullanılabilir ve alıntı yapılabilir hale getiren, seçilmiş genel amaçlı bir depodur. Dryad'ın bilimsel, eğitimsel ve hayırsever misyonu, bilimsel araştırma verilerinin yeniden kullanımı için altyapı sağlamak ve teşvik etmektir.

Dryad'ın vizyonu, bilgili toplulukların, yayıncıların, araştırma ve eğitim kurumlarının, finansman kuruluşlarının ve diğer paydaşların araştırma verilerinin korunmasını ve yeniden kullanımını işbirliği içinde sürdürdüğü ve teşvik ettiği bilimsel bir iletişim sistemidir.

Dryad, araştırmacıların yayınlanmış bulguları doğrulamasına, yeni analiz metodolojilerini keşfetmesine, orijinal yazarlar tarafından öngörülmeyen araştırma soruları için verileri yeniden amaçlamasına ve resmi meta-analizler gibi sentetik çalışmalar gerçekleştirmesine olanak sağlamayı amaçlamaktadır. Birçok yayın için mevcut veri havuzları veri paketinin tamamını kapsamaz. Sonuç olarak, pek çok önemli veri seti korunmuyor ve daha sonraki araştırmacılar tarafından arandıkları anda artık mevcut veya kullanılamıyor. [1]

Dryad, tablolar, elektronik tablolar, düz dosyalar ve özel havuzların mevcut olmadığı diğer tüm yayınlanmış veriler için bir havuz görevi görür. En uygun durumda, yazarlar verileri Dryad'a makalenin yayınlanmasıyla birlikte gönderirler, böylece yayınlanan makaleye verilere yönelik bağlantılar dahil edilebilir. Dryad'daki tüm veri dosyaları yayınlanmış bir makaleyle ilişkilendirilir ve Creative Commons Zero feragat koşulları kapsamında yeniden kullanıma sunulur .

Dryad aynı zamanda ABD'de kayıtlı, kar amacı gütmeyen bir üyelik kuruluşudur ve tüm paydaşların veri havuzu için öncelikleri belirlemeleri, planlamaya katılmaları ve bilgi paylaşmaları ve veri politikaları etrafında eylemleri koordine etmeleri için bir forum sağlar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dryad_%28repository%29