Sıkça Sorulan Sorular
Kurumsal Açık Akademik Arşiv Sistemi’ne Nasıl Giriş Yapabilirim?
LDAP doğrulaması üzerinden SABİS kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz.
Yetkilendirme Süreci Nasıl Başlar?
LDAP doğrulaması yapıldıktan sonra acikerisim@sakarya.edu.tr adresine yetkilendirilmek üzere koleksiyonların bilgisini içeren e-posta göndermeniz gerekmektedir
Kurumsal Açık Akademik Arşiv Sistemi’ne Nasıl Yayın Yükleyebilirim?
Yayınlar Neden Yazar Tarafından Yüklenmelidir?
Yayıncılarla yapılan açık ya da bireysel lisans anlaşmalarının ayrıntılarını yalnızca anlaşma tarafı olan sorumlu yazarların hakim olması beklenmektedir. Yayın girişlerinin lisans sözleşmeleri doğrultusunda akademisyenlerin sorumluluğunda yürütülmesi telif hakkı sıkıntısı yaşamamak bağlamında daha sağlıklı olmaktadır.
Açık Akademik Arşiv Sistemine Ne Tür Yayınlar Yükleyebilirim?
Üniversite araştırmacılarının, bilimsel araştırmaları, yayınları, verdiği dersler, yönettiği seminerler ve uygulamalar, yurt içinde ve dışında yapılan bilimsel kongrelerdeki tebliğleri Açık Akademik Arşiv Sistemi’nin bilgi kaynaklarını oluşturur. Bunlar; bilimsel dergilerde yayınlanmış/yayınlanma aşamasında olan makaleler, konferans bildirileri, proje çalışmaları, kitaplar, kitap içinde bölümler, ödüllü çalışmalar, patent belgeleridir.
Ambargolu Yayınlar Açık Arşive Yüklenecek mi?
Ambargolu erişim gerekiyorsa dosya yükleme adımlarında ambargo tarihi seçip yayınınızın tam metin dosyasını yükleyebilirsiniz.
Kapalı Erişimli Yayınlar Açık Arşive Yüklenecek mi?
Bibliyografik bilgilerini girmeniz ve yayın hakkını ihlal etmeyecek önsöz, kapak, özet sayfası gibi tek sayfalık bir kısım yüklemeniz yeterli olacaktır.
Yayın Yüklenir Yüklenmez Erişime Açılacak mı?
Kütüphanemizde kurumsal açık akademik arşivden sorumlu personelimiz tarafından yayınınızın üst verileri ve yüklediğiniz tam metin dosyası uygunluk, doğruluk ve lisans haklarına uyumluluk açısından en az bir defa daha değerlendirildikten sonra erişime açılacaktır.
Yayın Hakkı Belirlemede Kullanılan Creative Commons (CC) Lisansı Nedir ve Ne İşe Yarar?
CC lisansı eserlerin kullanım koşullarının eser sahibi tarafından belirlenmesini sağlayan açık lisanslar topluluğudur. Fikri emekle meydana gelen ürünler, hukuken sağlanan haklar (Telif hakları), ilgili ülkenin kanunları ile korunur. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Creative Commons (CC) lisansları ise bu ürünlerin kullanımı, dağıtımı, tekrar kullanım koşullarını belirlenmesi için kullanılır.
Yayıncıların Telif Hakkı ve Arşivleme Politikalarını Nasıl Kontrol Edeceğim?
Yayınınızı açık arşiv sistemimize yüklemeden önce lütfen yayıncı haklarını kontrol ediniz. İlk olarak yayınınızın yayınlandığı platformun sitesini inceleyiniz veya aşağıdaki platformdan yayıncının telif hakkı ve arşivleme politikalarını inceleyebilirsiniz.
SHERPA RoMEO uygulaması, dünya çapında yayıncıların telif hakkı ve arşivleme politikalarını analiz eder, arşivleme izinleri ve yayınlama koşulları konusunda yazarlara ve kurumlara açık erişim politikaları konusunda rehberlik eder.
Kurumsal Açık Akademik Arşiv Sistemi’nde Bulunan Yayınlara Erişim İçin Şifre Gerekli mi?
Hayır. Akademik Arşiv Sisteminde yer alan tüm tam metin yayınlara, şifre ya da kullanıcı adı kullanmadan, internet bağlantısı olan her bilgisayardan erişim mümkündür.