Ana Sayfa
Duyurular
Lehçediz Veritabanı Aboneliğimiz Başlamıştır

Lehçediz Veritabanı Aboneliğimiz Başlamıştır

Değerli kullanıcılarımız,

Lehçediz veritabanı aboneliğimiz başlamıştır. Türk Edebiyatı'nın ve Türk Dünyası Edebiyatları'nın zengin dünyasını keşfetmek için faydalanabilirsiniz!

VETİS kampüs dışı erişim sistemi üzerinden kütüphane şifreniz ile giriş yapabilirsiniz: https://w3.sakarya.edu.tr/vetisbt/?dil=tr&p=1 

Lehçediz Hakkında

Türk Edebiyatının tüm tarihsel ve çağdaş metinleri; Türk Dünyası Edebiyatlarının önemli metinleri üzerinde veriler sunan veri tabanıdır. Lehçediz, içerisinde yer alan tüm metinlerin her bir kelimesi ayrı ayrı anlamlandırılmış ve gruplandırılmıştır. Artık kalın sözlükleri taşımadan; bilimsel araştırmalar için binlerce sayfa çevirmeden saniyeler içinde araştırmalar sonuçlandırılmaktadır. Aranılan kelimenin geçtiği kitabın sayfa ve satırı görülmektedir. Böylece elde edilen bilgi ilmî usullere uygun olarak da kullanılabilmektedir. Sadece internet erişimi olan bir cihaz ile bilimsel bir kitap veya makale için binlerce veri elde edebilmektedir. Osmanlı Türkçesi, Azeri Türkçesi, Balkan Ağızları, Kazak Türkçesi, Kırgız Türkçesi, KırımTürkçesi, Özbek Türkçesi ile Türkmen Türkçesi’nden işlenmiş metinler üzerinde araştırma ihtiyacı olanlar için ideal ve tek kaynaktır.

Keyifli araştırmalar dileriz.