Ana Sayfa
Sıkça Sorulan Sorular
Sss Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Genel

Kütüphane çalışma saatleri nedir?
Kütüphane A Blok 7/24, B Blok ise 08.30-21.30 saatleri arasında açıktır. Kütüphane B Blok hafta sonları kapalıdır. (Sınav dönemlerinde kısa süreli değişiklikler olabilmektedir.)

Kütüphaneden kimler yararlanabilir?
Kütüphanemizden; Üniversitemiz öğrenci, akademik ve idari personel ile misafir araştırmacılar yararlanabilmektedir. Misafir araştırmacılar bilgi kaynaklarını yerinde kullanabilir ödünç verilemez.

Kütüphaneyi ilkokul/ortaokul/lise sınıfları ziyaret edebilir mi? Kütüphane tanıtım hizmetlerinden nasıl yararlanabilirim?
Öğretmenleri eşliğinde önceden randevu alınması şartıyla en fazla 1 saatlik kütüphane oryantasyon eğitimi ve tanımı yapılarak kütüphane ziyareti gerçekleştirebilirler. Randevu için kutuphane@sakarya.edu.tr adresine yazabilirsiniz ya da 0264 295 6992/0264 295 3986 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Kütüphane tanıtım hizmetlerini Hizmetlerimiz altında bulunan Tanıtım Hizmetleri/Grup Turları sayfasından inceleyebilirsiniz.

Kütüphane kullanıcı hesabıma nasıl erişebilirim?
Web sayfasında bulunan Katalog Tarama menüsü içerisindeki Oturum Aç sekmesinden T.C. kimlik numarası/öğrenci numarası ve şifre ile giriş yapılabilir. Şifrenizi bilmiyorsanız, "şifremi unuttum"a tıklayarak devam edilebilir ya da kutuphane@sakarya.edu.tr adresine şifre talebi e-opostası gönderilebilir.
Kütüphane kullanıcı hesabımda hangi işlemleri yapabilirim?
Oturumu açtığınızda, ödünç aldığınız kaynakların süresini uzatabilirsiniz. Almayı istediğiniz kitap(lar) ödünçte ise ayırt etme yapılabilir.
Kütüphanede ödünç verme /iade alma işlemlerini yapabileceğim makine mevcut mu? Kütüphanemizde iki adet Self-Check makinesi mevcuttur.
Kütüphane işlemleri için mobil uygulama var mı?
Cep Kütüphanem uygulaması mevcuttur. Uygulamayı Google Play ve Appstore’den indirip, kütüphane (uzatma, eser istek ve ayırtma) işlemleri yapılabilir.
Kütüphane sosyal medya hesabı var mı?
Kütüphanemizi kendi web sitesi dışında FacebookTwitter, Instagram hesaplarımızdan takip edebilir, sorun ve görüşlerinizi bildirebilirsiniz. Youtube kanalımızdan eğitim içerikli videolara erişebilirsiniz.
Kütüphaneye yiyecek, içecek getirebilir miyim?
Kütüphane içine, su haricinde yiyecek, içecek ile girilmez.
Kütüphane de çalışma alanında mola vakitlerin de eşya bırakılabilir mi?
Kütüphane çalışma alanlarında yarım saatlik bir zaman diliminde eşyalarınızı bırakabilirsiniz. Yarım saat sonrası eşyalarınız personellerimiz tarafından alınıp alan diğer öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır.
Kısmi zamanlı olarak çalışabilir mi?
Sakarya Üniversitesi öğrencileri kütüphanemizde yarı zamanlı olarak çalışabilmektedir. Başvurular güz öğretim dönemi başında SKS başkanlığı tarafından duyurulmakta, başvurular Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığına yapılmaktadır.
Kütüphanede unuttuğum eşyalar hakkında nereden bilgi alabilirim?
Unuttuğunuz eşyalar için SAÜ Kütüphanelerinde bulunan güvenlik masasına başvurulabilirsiniz.
Sakarya Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra kütüphaneyi kullanabilir miyim? Misafir öğrenci olarak giriş yapıp hizmetlerimizden sınırlı olarak yararlanabilirsiniz.

Katalog Tarama

Kütüphane koleksiyonunun içeriğini nasıl görebilirim?
Katalog üzerinden araştırma yapmak için aradığınız bilgi kaynağının eser adı, yazar adı, konu başlıkları, ISBN/ISSN vb. herhangi bir anahtar kelimesiyle arama yapabilirsiniz.
Kitaplar raflara neye göre yerleştiriliyor?
Kütüphanemiz, Dewey Onlu Sınıflama Sistemini kullanmaktadır. Kitaplar açık raf esasına göre konusal olarak raflara yerleştirilmiştir. Böylelikle aynı konuyu ihtiva eden kitaplar bir araya gelmesi sağlanır. Dewey Onlu Sınıflama sistemiyle oluşturulan konu numaralarıyla kitabın yer numarası oluşturulur.
Kitap ayırtma işlemi nedir, nasıl yaparım?
Ayırtma işlemi yapmak için kullanıcı hesabınızdan giriş yaparak katalog taraması yapmanız gerekmektedir. İstediğiniz kitap farklı biri tarafından ödünç alınmışsa katalog bilgileri üzerinde  yer alan ayırtma butonuna basarak kitabı ayırtmış olursunuz.
 

Tezler

Tezlere nasıl erişebilirim?
Kütüphanemiz koleksiyonunda yer alan basılı tezlere kütüphane giriş katındaki referans bölümünde ulaşabilirsiniz. Tezlerin elektronik nüshalarına ise  kütüphane web sitesinde katalog sekmesi içinde yer alan tez kataloğundan erişebilirsiniz. Tezlerden çevrimiçi yararlanabilmek için kullanıcı hesabınızla giriş yapmanız gerekmektedir. Tezler ödünç verilmez.
Türkiye genelinde yayınlamış olan tezlere nasıl erişebilirim?
Farklı üniversitelerde yayınlanan tezlere  YÖK Tez kataloğu aracılığıyla erişebilirsiniz. Eski tarihli tezlere, bilgi kaynaklarına erişmek için ULAKBİM – Belge sağlama sistemi üzerinden erişebilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için  üyelik açmanız gerekmektedir.
Kütüphane koleksiyonuna en son eklenen yayınları görebilir miyim?
Koleksiyonumuzda yeni eklenen yayınları kütüphane web sitesinde yer alan Yeni Gelen Yayınlar sekmesinden takip edebilirsiniz.
Farklı kütüphane kataloglarına erişebilir miyim?
Kütüphane web sitesinde yer alan katalog sekmesinde yer alan Diğer Kataloglar seçeneğinden Ulusal Toplu Katalog ve Halk Kütüphaneleri Kataloğuna erişebilirsiniz.

Süreli Yayınlar

Süreli yayınlara nasıl erişebilirim?
Koleksiyonumuzda yer alan basılı süreli yayınlara kütüphane giriş katındaki süreli yayınlar bölümündedir. Süreli yayının son sayıları güncel dergi rafından, aradığınız son yıllardaki süreli yayın değilse ya da ciltlenmiş sayı ise Süreli arşiv bölümünde ulaşabilirsiniz. Elektronik süreli yayınlara ise web sitemizde yer alan Süreli Yayın Kataloğu’ndan erişebilirseniz.
Raflara neye göre yerleştiriliyor?
Süreli yayınlar raflara alfabetik sıraya göre yerleştirilmektedir.
Eski sayılarına nasıl erişebilirim?
Süreli yayınların son on yıllık sayıları bulunduğu açılır-kapanır rafın içindedir. Daha eski sayıları ise Süreli Yayın Arşiv bölümünde bulunmaktadır.
Ödünç alabilir miyim?
Süreli yayınlar, ödünç verilmez.
Kütüphanedeki süreli yayınların tümüne elektronik olarak erişim mümkün mü?
E-Yayın Listesi sayfasını kontrol ediniz.

Ödünç Verme Hizmetleri

Kütüphaneden yararlanma koşulları nelerdir?
Kütüphane web sitemizde yer alan Sakarya Üniversitesi Kütüphaneleri’nden yararlanma koşulları ayrıntılı olarak  inceleyebilirsiniz.
Tek seferde en fazla kaç kitap ödünç alabilirim?

 Kitaplarda Ödünç Alma Kriterleri Ödünç (gün) Kitap Sayısı Uzatma Hakkı*
 Lisans/Ön Lisans Öğrencileri 15 10 2
 Lisansüstü Öğrencileri 30 15 2
 Akademik Personel 60 20 2
 İdari Personel 15 10 2

*Kitaplar farklı bir kullanıcı tarafından ayırtılmadığı ve kullanıcıların borç ve cezası olmadığı  takdirde  iade süresi 2 kere uzatılabilir.    

Bilgisayarlarda Ödünç Alma Kriteri Uzatma Hakkı

30 Gün
Lisansüstü, lisans, ön lisans öğrencisine 30 gün

Bilgisayarlarda uzatma hakkı yoktur.

Süre uzatma işlemini nasıl yapabilirim?
Ödünç alınan kaynağın kullanım süresi, iade tarihinden önce, başka bir kullanıcı tarafından bilgi kaynağı ayırt edilmemişse ve kullanıcının cezası yoksa Ödünç Verme Bankosuna gelerek ya da iade tarihine 3 gün kala web sitesi üzerinden süre uzatma işlemlerini yapabilirler. İade tarihinin son günü süre uzatma işlemi yapılamamaktadır.
Bilgisayar ödünç verme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
Kütüphanemizde 30 gün süreyle bilgisayar ödünç verme sistemi mevcuttur. Bilgisayarlar eğitim yılı boyunca 1 kere ödünç verilmektedir ve süre uzatma işlemi yapılmamaktadır.
Ödünç aldığım bilgi kaynağını arkadaşım iade edebilir mi?
Evet, iade işlemlerini sizden başka biri yapabilir. Kütüphane hesabınızdan kontrollerinizi yapınız.
Benim adıma başka biri kitap ödünç alabilir mi?
Üyelerimiz öğrenci kartıyla gelerek ödünç alma işlemini kendisi gerçekleştirebilir.
Ödünç alınan bilgi kaynağının kaybolması ya da zarar görmesi durumunda ne yapmalıyım?
Ödünç alınan  bilgi kaynağının kaybolması ya da düzeltilemez şekilde zarar görmesi durumunda kullanıcılardan bilgi kaynağının aynısını temin etmesi istenir. Bilgi kaynağının bulunamaması halinde; materyalin Değer Takdir Komisyonunca belirlenen değeri ödettirilir.
Ödünç Alınan bilgi kaynağını kütüphaneye getirmediğim takdirde bir ceza uygulanır mı?
Ödünç alınan kitapların kullanım süresini aşarsa ilk on gün için 1.-TL sonraki her gün için 0,25 Krş gecikme bedeli alınır. Gecikme bedelleri Ziraat Bankası Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü TR38 0001 0019 4629 5159 7550 48 hesabına yatırıldıktan sonra dekont Banko görevlisine verilmeli veya kutuphane@sakarya.edu.tr e-posta adresine gönderilmelidir.  Açıklama kısmına Gecikme Bedeli olarak yazdırılmalıdır.

 

Veri tabanları

Kütüphanenin abone olduğu veri tabanlarına  nasıl erişebilirim?
Kütüphanemizin abone olduğu veri tabanlarına kütüphane web sitesinde yer alan  E- Kaynaklar sekmesinde bulunan  Abone Olunan Veri Tabanları kısmından erişebilirsiniz.
Araştırmak istediğim konuya ait veri tabanlarına nasıl erişebilirim?
Kütüphanemiz web sitesinde yer alan E- Kaynaklar sekmesinde  bulunan Konu Rehberi kısmında veri tabanlarının konularına göre düzenlenmiş halini bulabilirsiniz.
Veri tabanlarına kampüs dışından erişebilir miyim?
Veri tabanlarımıza kampüs dışından erişim mümkündür. Gerekli ayarlamalar için kütüphane web sitesinde yer alan Kampüs Dışı Erişim Rehberini inceleyebilirsiniz.
Abone olmadığımız veri tabanlarındaki dergilerdeki makalelere nasıl erişebilirim?
Belge Sağlama Hizmetleri aracılığı ile eski yıllarda yayımlanmış makaleleri/abone olunmayan dergilerde yer alan makaleleri istek yaparak erişmeniz mümkündür.
Veri tabanları ile ilgili sorularımı kütüphaneye nasıl iletebilirim? Web sayfasında bulunan Kütüphane Danışma Formu ile sorularınızı iletebilirsiniz.

 

Görsel – İşitsel Bölüm

Görsel-işitsel bölüm nedir?
Kütüphanemizde basılı bilgi kaynaklarının dışında kalan, görüntü ve sese dayanan her türlü medya ya da teknoloji materyalinin (DVD, VCD, CD, Disket, Video Kaset, Ses Kaseti v.b.) bulunduğu bölümdür.
Görsel- işitsel bilgi kaynaklarını ödünç alabilir miyim?
Koleksiyonda bulunan bilgi kaynakları ödünç verilmez, bulunduğu bölüm dışına çıkarılamaz.

Görsel-işitsel bilgi kaynaklarından nasıl faydalanabilirim?
Görsel-İşitsel bilgi kaynaklarından görsel-işitsel bölümde bulunan karellerde izleyebilir ve kullanabilirsiniz.
Görsel-işitsel bilgi kaynakları koleksiyonlarında arama nasıl yapabilirim?
Kütüphanede tarama bilgisayarlarından, Kütüphane dışında ise  web sayfasında yer alan Katalog Tarama  alanından, aradığınız görsel-işitsel kaynağın kütüphanede olup olmadığına bakabilirsiniz.
Görsel-işitsel bilgi kaynağı isteğinde bulunabilir miyim?
Evet,  kitap öneri kısmından kitap dışı eser olarak görsel-işitsel bilgi kaynağı isteğinde bulunabilirsiniz.

Kütüphaneler Arası Ödünç Verme Hizmeti (ILL)

Kütüphaneler arası ödünç verme hizmeti (ILL)  nedir?
Kütüphanemizde bulunmayan kitap ve makalelerin yurt içinden sağlanarak üniversitemizdeki akademik çalışmaları desteklemek amacıyla sunulan bir hizmettir.
Kütüphaneler arası ödünç verme hizmeti(ILL)’den kimler faydalanabilir?
Kütüphaneler arası ödünç alma hizmetlerinden öğretim elemanları, doktora öğrencileri faydalanabilmektedir. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri hocaları vasıtasıyla hizmetten faydalanabilir.
Kütüphaneler arası ödünç verme hizmeti (ILL)  ‘den nasıl faydalanabilirim?
Kütüphaneler arası ödünç alma sisteminden makale sağlama ve kitap veya kitap dışı yayın sağlama olarak iki şekilde faydalanabilirsiniz.  Detaylı bilgi için Kütüphane web sitesinde yer alan hizmetlerimiz kısmındaki Kütüphaneler Arası Ödünç Verme Sistemi kısmını inceleyebilirsiniz.
Bilgi kaynağı isteklerim için uygulanan bir ücretlendirme var mıdır?
Bilgi kaynaklarının getirtilmesi ve geri gönderilmesi kargo ücretleri kullanıcıya aittir.
İstekte bulunduğum bilgi kaynaklarının kütüphaneye gelip gelmediğini nasıl öğrenebilirim?
İstekleriniz kütüphaneye geldiğinde mail adresinize bildirim gönderilmektedir.

Eser İstek

Kütüphane koleksiyonuna eklenmesi için bilgi kaynağı isteğinde bulunabilir miyim? Kullanıcılarımız kütüphanemiz koleksiyonunda olmasını istediği bilgi kaynaklarını kütüphane kullanıcı hesabı sayfasında yer alan “Eser İstek” sekmsinde yer alan formu doldurarak bize iletebilirler.
Sipariş verilen bir kaynağın durumunu nasıl öğrenebilirim?
Kütüphane kullanıcı hesabından istek yaptığınız yayının sipariş durumunu takip edebilirsiniz.
İsteklerimin geldiğinden nasıl haberdar olurum?
İstek yaptığınız bilgi kaynağı kütüphaneye geldiğinde ve kataloğa kaydedildiğinde size mail yoluyla bildirim gönderilmektedir.
Kütüphane koleksiyonunda bağışta bulunabilir miyim?
Yayın bağış kriterlerine uyduğu takdirde kütüphanemize yayın bağışında bulunabilirsiniz. Kütüphanemiz Bağışlanan koleksiyonun devir-teslim işleri sonunda, Kütüphane yönetimi bağış sahiplerine, bağışlanan eserleri içeren bir listeyle birlikte resmi teşekkür mektubu gönderir.

Eğitim

Kütüphanenin kullanıcılara yönelik eğitim programları mevcut mu?
Kütüphanemiz kullanıcı istek ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler düzenlemektedir. Oryantasyon ve kullanıcı eğitimi şeklinde verilen eğitimler hakkında daha fazla bilgiye kütüphane web sitesinde yer alan Eğitim sekmesinden ulaşabilirsiniz.

Kütüphanenin kullanıcılara yönelik bilgilendirme sunu veya slaytları mevcut mudur? Bilgilendirme sunularımıza kütüphane web sitemizde yer alan eğitim sekmesinden ve Youtube kanalımızdan ulaşabilirsiniz.
Elektronik bilgi kaynaklarının kullanımına yönelik eğitim talep edebilir miyim?
Elektronik bilgi kaynaklarının kullanımı hakkında eğitim talep edebilirsiniz. Talebinizi bize iletmek için kütüphane web sitesinde yer alan eğitim sekmesindeki Eğitim Talep Formu doldurarak kutuphane@sakarya.edu.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Kütüphanede kullanabileceğim bilgisayar var mı?
Giriş katında ve birinci katta bulunan Katalog tarama ünitelerinden kütüphanenin koleksiyonunu tarayabilir ve hangi raflarda yer aldığını bulabilirsiniz.Yine giriş kat ve birinci katta bulunan Shelf-Check’lerden ödünç alma / iade verme, uzatma işlemi yapabilirsiniz.

Kütüphanede kablosuz internet erişimi mevcuttur, kendi taşınabilir bilgisayarınızı kullanabilirsiniz.

Kütüphane giriş kat B Blok'ta İnternet Salonu bulunmaktadır. burada yer alan bilgisayarları SABİS kullanıcı adı ve şifrenizi giriş yaparak kullanabilirsiniz.