"Eğer daha önce duyurduğumuz "[Ekual] Wiley “Oku & Yayımla” (Read & Publish) Modeline Geçiş" konusunda bilginiz yoksa, yeni duyurumuza geçmeden önce onu mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.": Tıklayınız
Bildiğiniz üzere, “TÜBİTAK ULAKBİM - Wiley Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması” kapsamında belli bir kotamız bulunmaktadır, bu sebeple kotamızı en verimli şekilde kullanabilmek için, fonlaması yapılacak yayınlar, Wiley-WOS/Q1 ve Wiley-WOS/Q2 grubu dergilerdeki (Hindawi grubu hariç) dört makale türü ile sınırlandırılmıştır.
Dergilerin Q değerleri için “WOS - Journal Citation Report (JCR)” değerleri baz alınmaktadır. WOS’da indekslenen dergilerle ilgili olarak, JCR’da herhangi bir yıla ait “Impact Factor” (IF) ve “Q” değerleri bir sonraki yılın Temmuz ayında yayımlanmaktadır. Yani, 2022 yılı IF ve Q değerleri Temmuz 2023’de yayımlanmaktadır. Dergilerin farklı yıllarda farklı IF ve Q değerlerine sahip olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Wiley Açık Erişim Anlaşması 01 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olduğu için, Temmuz 2022’de yayımlanmış WOS IF ve Q değerleri geçerli durumda idi ve bu listeden fonlaması yapılacak Q1 ve Q2 dergi listesi üniversitelerle paylaşılmıştı.
Söz konusu liste, [Fonlanan AE Dergi Listesi (Tem2022-Ara2023)], kriterlerde bir değişiklik yapılmaz ise, 01.01.2023 - 31.12.2023 dönemi için geçerli olacaktır ve ekteki dosyadadır.
Temmuz 2023’de yayımlanmış olan WOS IF ve Q değerlerine göre oluşturulmuş ve fonlaması yapılacak Q1 ve Q2 dergi listesi de [Fonlanan AE Dergi Listesi (Tem2023-Ara2024)] ekteki dosyadadır; kriterlerde bir değişiklik yapılmaz ise, bu liste de 01.07.2023 ile 31.12.2024 dönemi için geçerli olacaktır.
Herhangi bir yanlış anlamayı ortadan kaldırmak için, yukarıda bahsedilen her iki liste de, kriterlerde bir değişiklik yapılmaz ise, 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olacak, ancak ikinci liste 31 Aralık 2024 tarihine kadar da geçerli olmaya devam edecektir.
Önemli bir not olarak; WOS konu sınıflamasına göre, bazı dergiler birden fazla konu kategorisine sahip olabilir, bu durumdaki dergiler her konu kategorisi için ayrı bir IF ve Q değeri alabilir. Dergi birden fazla konu sınıflamasına giriyor ve farklı IF ve Q değeri alıyorsa en yüksek IF ve Q değeri geçerlidir. Birden fazla konu sınıflamasına sahip olup herhangi bir konu sınıflamasında Q1 veya Q2 değeri almış ancak ilişik listelerde söz konusu dergi adı geçmiyorsa ukg@ulakbim.gov.tr adresine bildirimde bulunulmasını rica ederiz.
Son olarak; önümüzdeki günlerde, açık erişim anlaşması kapsamında bugüne kadar yapılan başvurular, yıllık kotadan kullanılan makale sayısı, yıl sonuna kadar kotanın yetip yetmeyeceği gibi konularda değerlendirme yapılacaktır. Bunun sonucunda Q3 grubu dergilerin de destek kapsamına alınması kararı alınırsa konuyla ilgili duyuru yapılacaktır. Bu duyuru sonrası, geçmişe dönük Wiley Q3 grubu dergilerde makalesi yayımlanmış ancak açık erişim onayı verilmeyen makaleler de yeniden değerlendirmeye alınacaktır.
Saygılarımızla.